DOBIVANJE VIZA

Iako živimo u vremenu kad putovati nikad nije bilo jednostavnije i lakše, postoji jedna stvar koja zna zadati glavobolje i sve zakomplicirati – vize.

IMG_7686 (1)

Ja sam se na svom putu oko svijeta morao prilagođavati, istraživati i pomučiti da bih dobio neke od njih, zbog pakistanske sam zaglibio na granici Irana i Pakistana tri duga dana, a čak sam i mijenjao rutu zbog procedura nekih zemalja. Ali na kraju krajeva – definitivno je moguće putovati i sređivati vize usput, ako ste malo prilagodljivi.

Bilo bi divno da granice ne postoje, ili da imamo putovnicu koja omogućuje nesmetan prelazak svih granica svijeta, ali što je tu je – zasad moramo slijediti procedure dobivanja viza za pojedine zemlje.

Osnovni načini za dobivanje viza su:

1. VIZA NIJE POTREBNA

Vrlo jednostavno – ako želite posjetiti xy državu, ne trebate ništa osim putovnice, koja mora vrijediti barem 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Nema formulara, nema pitanja, besplatno je.

2. VIZA SE DOBIJE NA GRANICI

Još uvijek pretežno jednostavna procedura – dođete na granicu, ispunite kratki formular, platite određeni iznos, lupe vam pečat u putovnicu na kojem piše koliko smijete ostati u zemlji. Najčešće je to između tri i šest mjeseci.

3. VIZU VADITE U AMBASADI

Neke države zahtjevaju od vas da već imate vizu prije ulaska u zemlju, i nju vadite u bilo kojem veleposlanstvu te zemlje. Primjerice, nalazite se u Maleziji, a želite ići na Tajland – odete u tajlandsku ambasadu u Maleziji i tamo aplicirate za vizu. Potrebna je određena papirologija (najčešće dokaz o financijskim sredstvima na računu, dokaz da ćete napustiti zemlju, i slično – ali i to varira od zemlje do zemlje), i neki novac koji uplaćujete za izdavanje vize. Na izdavanje se najčešće čeka par dana.

4. VIZU VADITE U AMBASADI, ALI NA STROGO ODREĐENOJ LOKACIJI

Neke države zahtjevaju od vas da već imate vizu prije ulaska u zemlju, ali i da ju morate izvaditi u nekoj određenoj ambasadi, najčešće u državi u kojoj imate boravište. Potrebna je određena papirologija (najčešće dokaz o financijskim sredstvima na računu, dokaz da ćete napustiti zemlju, i slično – ali i to varira od zemlje do zemlje), i neki novac koji uplaćujete za izdavanje vize. Na izdavanje se zna čekati i po par tjedana.

5. ZA VIZU SE PRIJAVLJUJETE ONLINE

Slična procedura kao kad se prijavljujete u ambasadi, samo je ambasada virtualna.

05 putovnica

Sad kad znamo kakvi vizni režimi mogu biti, evo još par odgovora na najčešće postavljena pitanja, koji bi vam trebali olakšati generalnu proceduru dobivanja viza:

KOJA JE PROCEDURA DOBIVANJA VIZE ZA XY ZEMLJU?

Jedini mogući odgovor na ovo (učestalo postavljeno) pitanje je – nemam pojma. Iz više razloga: nisam posjetio bog-zna-koliko zemalja, znam samo kakav je vizni režim za onog tko ima istu putovnicu kao i ja, i znam kakav je vizni režim bio onda kad sam ja posjećivao tu zemlju.

Što će reći – pravila se mijenjaju. To što sam ja dobio određenu vizu na određeni način kad sam putovao u određenu državu u određeno vrijeme, danas ne mora značiti apsolutno ništa. Čak i da dobijete odgovor od mene (ili bilo koga drugoga) sa svim preciznim detaljima, opet ćete morati potvrditi sve te informacije od neke službene osobe.

Da, postoje stranice gdje možete upisati ime zemlje iz koje dolazite i ime zemlje u koju idete, i tamo vam odmah izbaci trebate li vizu ili ne, kao npr.:

http://www.klubputnika.org/servis/vize

http://www.visamapper.com/

http://doineedavisafor.com/

Ali, i te stranice nisu uvijek s najnovijim podacima, i pitanje je hoće li ista pravila vrijediti i za vas.

Generalno govoreći, najsigurnije vam je – nazvati/pisati/posjetiti ambasadu države koju želite posjetiti. Oni će vam odgovoriti na sva pitanja, precizno i s najnovijim informacijama.

KAKO DO DOKAZA O FINANCIJSKIM SREDSTVIMA NA RAČUNU?

Ako ih imate dovoljno, odite u banku, i zatražite potvrdu o stanju na računu, na engleskom jeziku. Ili, ako vam banka nije nadohvat ruke – isprintajte stanje računa, i to bi trebalo biti dovoljno.

Ako nemate dovoljno sredstava, postoji dva načina za doskočiti ovom problemu.

– zamolite nekoga od rodbine/prijatelja da prebaci novac na vaš račun kako biste izvadili potvrdu od banke, te im vratite taj novac kada dobijete potvrdu.

– potvrda se može i lažirati jednostavnom upotrebom fotošopa, ili pomoću prijatelja koji se razumije u fotošop.

disklejmer: ovaj drugi način ne preporučam, i ako netko iz bilo koje imigracijske službe čita ovaj članak – nisam nikad to radio, majkemi!

KAKO DO DOKAZA DA ĆU NAPUSTITI ZEMLJU?

Ako ulazite kopnenim putem, velika je vjerojatnost da vam taj dokaz neće biti potreban. Za dolazak zračnim prijevoznim sredstvom u neke države, od vas se ponekad zahtjeva dokaz da ćete istu i napustiti. Neke avio-kompanije vam neće dopustiti ni ulazak u avion ako nemate dokaz za to.

Jedina sigurna opcija vam je kupiti odlaznu kartu iz te države. Pošto su šanse velike da ne znate odakle ćete ju napuštati niti kojeg datuma, najbolje da pronađete najjeftiniju opciju na internetu i kupite ili kartu za autobus ili za avion u neku susjednu zemlju, koju ćete moći otkazati i refundirati jednom kada ste stigli na odredište.

Čak i kad opcija refundiranja ne postoji, nekad se isplati platiti par desetaka dolara nego da vas uopće ne puste u zemlju i propadnu vam i aviokarta i planovi.

KAKO DOBITI POZIVNO PISMO?

S dobivanjem pozivnog pismo nisam nikad imao iskustva, ali prijatelji mi kažu da:

– ako imate prijatelje ili obitelj, dovoljno je rukom pisani i skenirani poziv za posjetu, okvirno vrijeme ostanka, adresa i kontakti (telefon i email), te potpis.

– ako nemate prijatelje, trebala bi biti dovoljna rezervacija u ho(s)telu za prvu noć.

– ponekad je najbolje potražiti pomoć agencija koje će srediti čitavu papirologiju za vas.

ŠTO AKO ULAZIM U ZEMLJU BRODOM?

Za brodsku posadu često vrijede drugačija pravila, i najvjerojatnije će vam se izdati odgovarajuća viza u luci. Ali naravno, provjerite s ambasadom.

ŠTO AKO NEKA ZEMLJA IMA STVARNO KOMPLICIRANU PROCEDURU DOBIVANJA VIZE?

Jednostavno – promijenite rutu i posjetite neku drugu zemlju.

—-

Imate li vi kakav savjet što se izdavanja viza tiče?