PRIJAVA ZA WORKING HOLIDAY VIZU

Edit: aplikacije za WH program 2015. se otvaraju 11.8.2015. u 10.00 po NZ vremenu (što je u ponoć 10.8.2015. po HR vremenu), više informacija na LINKU.

Za sve one koje zanima kako teče proces prijave za New Zealand Working Holiday vizu, korak po korak.

NAPOMENA: ove upute su obavještajnog karaktera, nemojte uzimati sve sa stopostotnom sigurnošću, provjerite prije nego poduzmete pokoji korak, možda se nešto u zadnjem času promijenilo. A ako se promijenilo, javite pa da izmjenim ovaj članak.

PRIJAVA

11. kolovoza 2014. su otvorene prijave za hrvatske državljane koji žele aplicirati za Working Holiday vizu, te otići na Novi Zeland na maksimalno godinu dana. Godišnja kvota je 100 ljudi, i vrijedi pravilo reciprociteta, tj. stotinu Novozelanđana može doći i raditi/putovati po Hrvatskoj godinu dana. Iako nisam siguran postoje li tako hrabri ljudi koji bi se otamo uputili prema Lijepoj Našoj, u nadi da će dobiti posao.

Kako biste se prijavili, morate ispunjavati iduće uvjete:

 • imati hrvatsku putovnicu koja traje barem tri mjeseca nakon planiranog odlaska iz Novog Zelanda
 • imati najmanje 18, a najviše 30 godina (na dan prijave – možete imati 30 godina i 364 dana na dan prijave)
 • imati minimalno NZ $4,200 (cca 20,000 kuna) pri ulasku u državu, u kešu ili na karticama
 • obaviti rentgen pluća kod odabranih liječnika te poslati nalaze gdje bude potrebno
 • imati zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u N. Zelandu
 • ovo vam mora biti prvi put da aplicirate za ovu vizu

Ako ispunjavate ove uvjete, morate ispuniti online aplikaciju – za ispunjavanje će vam trebati putovnica, osobna iskaznica (ili vozačka dozvola), te Visa/MasterCard kartica s kojom ćete uplatiti NZ$165 za aplikaciju.

Ovo je korak po korak vodič kroz ispunjavanje aplikacije, djelomično preuzeto s FB stranice Working Holiday New Zealand – Croatia.

 1. Zapamtite ime web stranice imigracijskog ureda Novog Zelanda.
  Sve dok ne savladate prvi korak nemojte prelaziti na drugi. Link: www.immigration.govt.nz
 2. Registrirajte se na navedenoj stranici. S desne strane kliknuti na “Login to apply online”; odabrati Working Holiday visa; kliknuti na link create an account; ispuniti prijavnicu. (provjeriti email, možda treba potvrditi prijavu).
 3. Vratite se na početnu stranicu i ponoviti prva dva koraka iz gornje upute. Upisati “user name” i “password”, kliknuti na Login.
 4. Budući da se prijavljujemo za Working Holiday vizu ne zanimaju nas (trenutno) upute za radne, turističke ili bilo koje druge vize koje se mogu naći na ovoj stranici i za koje se može aplicirati (možda u budućnosti?). S desne strane ispod teksta “I want to” kliknemo na padajući izbornik i odaberemo Visit on a working holiday i kliknemo na Go.
 5. Pročitajte što piše na stranici.
 6. Nakon što ste sve pročitali odaberite ispod Available schemes našu dragu Hrvatsku.
 7. Opet pročitajte sve što piše na stranici.
 8. Tek nakon što ste sve pročitali i sigurni ste da ispunjavate sve uvjete, spremni ste se prijaviti. To ćete napraviti tako da kliknete na “Already logged in? Apply now.” budući da ste se već prijavili u 3. koraku.
 9. Na dnu stranice iz padajućeg izbornika (još jedan!) odaberite našu dragu zemlju i kliknite na Ok.
 10. Ukoliko vidite sljedeći tekst možete se prijaviti: “Working Holiday Scheme status for Croatia: Scheme is available”. Kliknite na APPLY NOW. Ukoliko vidite ovo: “Working Holiday Scheme status for Croatia: Unfortunately the available places for this Working Holiday Scheme have been filled and there is no longer a place available for you. You could check back on our website for details of when places reopen.” – više sreće iduće godine.
 11. Pred vama će se otvoriti prijavnica za program. Sastoji se od 4 dijela: Personal (ima 3 dijela: Personal details, Identification, Occupation details), Health, Character i Working Holiday specific. Potrebno je ispuniti samo polja označena crvenom zvjezdicom. Za prijavu će vam trebati podaci koje vjerojatno znate napamet + putovnica + osobna (ili vozačka) + kreditna kartica pa ih pripremite.
 12. Pažljivo ispunite sve potrebne informacije i nakon svake ispunjene stranice kliknite na SAVE i onda na NEXT.
 13. Na tabu Health posebnu pažnju obratite na pitanje “In the five years prior to this application, have you spent (lived in and/or visited) a combined total of 3 months in any country or countries NOT considered to be low risk for TB”. Naime, ako ste u zadnjih 5 godina proveli sveukupno 3 mjeseca (dakle, sve provedeno vrijeme se zbraja, ne mora biti kontinuirano 3 mjeseca) u zemlji/zemljama koje nemaju nizak rizik od tuberkuloze (link je na popis zemalja koje imaju nizak rizik) bit će vam potreban X-Ray Certificate o kojem nešto kasnije (Hrvatska nažalost nema nizak rizik, pa će vam vrlo vjerojatno trebati).
 14. Nakon što ste sve ispunili (vidjet ćete 4 zelene kvačice pored naziva tabova) vrijeme je za kliknuti na gumb SUBMIT.
 15. Kliknuvši na SUBMIT otvorit će vam se novi prozor u kojem ćete moći odabrati da platite odmah aplikaciju (165 NZD= 806 HRK u vrijeme pisanja ovih uputa, kolovoz 2014.) ili da platite kasnije. Sve dok možete platiti upali ste u kvotu!
 16. Nakon što ste platiti dobit ćete email s daljnjim uputama što vam je činiti (provjerite SPAM/JUNK folder), proučite ga.

X-RAY PLUĆA

Ako ste zadnjih godina živjeli u RH, morat ćete dokazati da nemate tuberkulozu. Zbog toga ćete morati slikati pluća, ali samo kod od strane imigracije Novog Zelanda odobrenih liječnika čiji popis možete provjeriti OVDJE.

Isprintajte formular INZ 1096, uzmite dvije fotografije za osobnu, putovnicu, nazovite doktora Bergovca na 098/228-688, odite u Polikliniku Centar po uputnicu, te u bolnicu Dubrava na slikanje. Nalazi su gotovi za par dana, a sve će vas to koštati vrtoglavih 900 (!) kuna.

Ako su nalazi u redu, NE šaljite snimku niti CD ako ste ga dobili s nalazima. Šaljete samo ispunjeni obrazac koji ste dobili od doktora s nalazom, plus jedan list papira na kojem je NA ENGLESKOM ispisano da je sve u redu, oštambiljano i potpisano od strane doktora.

Kako je rok 20 dana od prijave do kad oni to u Aucklandu moraju primiti, imate dvije najsigurnije opcije za slanje – DHL-om ili EMS-om.

Nalaze šaljete na adresu:

Online applications
Immigration New Zealand
Northern Area Documentation Office
Level 3
EPICOR House
20 Amersham Way
Auckland 2241
NEW ZEALAND

Ako imate kakvih pitanja/molbi, slobodno im se obratite na  workingholiday@mbie.govt.nz

DOBIVANJE REZULTATA

Kada ste sve to poslali, samo treba pričekati.

Stanje svoje aplikacije pratite također na stranici s početka priče. Kada se logirate, s desne strane se pojavilo nešto novo: My application. Ovdje pratite sve promjene u aplikaciji i ovdje ćete također saznati kad ste dobili vizu i dokad vam vrijedi.

U načelu imate godinu dana da dođete na Novi Zeland i krenete u nove pobjede!

KUPNJA AVIOKARTE

Edit: ako kupujete kartu za NZ preko agencije Da, da, da – napomenite da sam vas ja poslao i dobit ćete 100 kuna popusta! 

Ono najvažnije – karta ne mora biti povratna. Najjeftinija opcija (s polaskom iz Zagreba) će biti oko 4,700 kuna (informacija iz 08/2015), i letit ćete preko Amsterdama i Tapeija za Auckland.

Ono o čemu morate voditi računa je činjenica da ćete najvjerojatnije imati tehnički stopover u Australiji, a za to će vam biti potrebna tranzitna viza.

Edit: priča se po kvartu da više ne treba tranzitna viza za Australiju ukoliko stopover traje manje od 8 sati – ali raspitajte se još o tome.

Kako biste dobili tranzitnu vizu za Australiju trebate:

To sve šaljete u Austriju (ne Australiju!) na sljedeću adresu:

Australian Embassy Vienna
Immigration and visa section
Mattiellistrasse 2
1040 Vienna
Austria

Za kraj sredite neku policu zdravstvenog osiguranja i – spremni ste za odlazak na drugi kraj svijeta! 

Kao što smo Mare i ja spremni – IDEM NA NOVI ZELAND!

05 putovnica

SRETAN PUT!